top of page

Solunum Sıkıntısının Ardındaki Sessiz Tehlike !


87 yaşındaki hasta, 45 gün önce kalça kırığı nedeniyle operasyon önerildi, ancak riskli olduğu için ailesi istemedi. Şimdi hasta immobil durumda.


Hasta, halsizlik, kırgınlık ve solunum sıkıntısı nedeniyle acile başvurdu. Akciğer seslerinde azalma ve göğüs kafesinde çekilmeler mevcut. Hasta takipneik bayağı da .


Vital Bulgular:


- TA :100/60

- Nabız :95

- Oksijen Satürasyonu :88

- Solunum Sayısı :35

- Ateş :38.0



İlk aklımıza gelen, vitallerin kötü olması sebebiyle kan gazı almak ve EKG çekmek oldu.






  • HASTA YÖNETİMİ



EKG sonucunda sağ dal bloğu ve S1Q3T3 görüldü. Bu bulgular, sağ kalbi ilgilendiren bir patoloji olduğunu düşündürüyor.


Kan Gazı sonucunda hipoksik hipokarbik kan gazı bulundu. Hasta için oksijen tedavisine hızlıca başlandı (5 lt/dk).




  • ÖN TANI



- Pulmoner Emboli

- Pnömoni

- Kalp yetmezliği




  • Kan sonuçları



- Cr: 1.74

- Üre: 117

- CK-MB: 32

- K: 6.57

- CRP: 61.3

- WBC: 19

- Nötrofil %90

- Troponin I: 86.3 (Referans: 0-15)

- D-dimer: 1226 (Referans: 0-500)




  • Tanı Koyma Zamanı Geliyor Artık :)



Troponin pozitif, kalp krizi mi diyelim ? işler karışıyor :)


D-dimer yüksekliği, EKG'deki S1Q3T3 ve sağ dal bloğu, ve hastanın uzun süreli immobilizasyonu nedeniyle pulmoner emboliyi kesinlikle ekarte etmemiz gerekiyordu.








  • Gün Sonu İç Hesaplaşma


1️⃣ Hasta için kontrastlı BT çekmek gerektiği kararına varıldı, çünkü kreatin değeri yüksekti. Bu karar, hastanın bilgilendirilmesi ve kar-zarar analizi yapılarak verildi. Sonrasında hastanın yönetimi kolaylaştı.


2️⃣ Kontrastlı BT çekilmeden önce, hastanın vital bulguları istikrarsız olduğu için kan gazı ve EKG sonuçları alındı. Temel olarak oksijenizasyona odaklandık!


3️⃣ Troponin pozitifliği, NSTEMI'yi düşünmememize sebep oldu, çünkü pulmoner embolide de Troponin pozitifliği görülebilir. Sağ ventrikül dilatasyonu nedeniyle miyokardiyal hasar geliştiği düşünülmektedir.


4️⃣ Eğer BT çekilmeseydi, ekokardiyografi yapılabilirdi. Massif pulmoner embolide sağ ventrikül dilatasyonu gelişir. Kesin tanı konulmasa da, süreç hakkında fikir sahibi olmamızı sağlardı.


5️⃣ Genel durumu kötüleşen ve Glasgow Skoru 9'a düşen hastayı anestezi yoğun bakımına aldık.




 


Zaman ayırdığınız için teşekkürler :)


Dr. Cihan Sevgican

26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page